U prošlom tekstu detaljno smo objasnili šta tačno znače oznake na pakovanjima igala za trajnu šminku. Pa da se podsetimo:

Ako je oznaka na pakovanju igle za trajnu šminku 1407RL, to zapravo znači da je u pitanju igla prečnika #14, sa sedam igala , koje su grupisane u kružni oblik, odnosno kružnu formaciju.

14 – predstavlja prečnik

07 – predstavlja broj igala u grupi

RL – predstavlja oblik grupe igala

igle trajna sminka

U ovom tekstu, akcenat stavljamo na poslednja dva slova u okviru oznake na pakovanje, dakle, na slova koja ukazuju na oblik igala za trajnu šminku.

Koji sve oblici postoje i koja im je namena?

U našem primeru, poslednja dva slova su RL, što je skraćeno za „Round liner“ i ukazuje nam da su igle grupisane u krug. Kada se koriste igle sa oznakom RL?

Zamislite da je ispred vas beli papir, gomila olovaka, bojica, flomastera, markera. Da biste nacrtali savršen crtež, koristićete ih sve, ali ne u istu svrhu. Olovku ćete koristiti za povlačenje linija, bojice za senčenje a markere da biste obojili velike površine na ctežu.

E pa, zamislite da je igla sa oznakom RL, zapravo olovka!

Sa njom ćete povlačiti linije!

A ako je RL olovka, ostaje još da potražimo oznake za bojice, flomastere i makere.

Igla trajna sminka 1RL

Osim RL (Round liner), oznake za kružnu formaciju igala sretaćete se i sa drugačijim oznakama koje obeležavaju drugačije oblike grupisanja. Na primer:

RS – Okrugli Šejder (igle grupisane u labavu okruglu formaciju)

F – Ravane (igle grupisane u linijsku formaciju)

M1 – Tkani Magnum (igle grupisane u dva reda)

M2 – Složeni Magnum (igle grupisane u dva reda, ali čvrsto složene zajedno)

RM- Okrugli Magnum (igle grupisane u dva reda, ali raspoređene u krug)

RS, odnosno Okrugli Šejder, ćete koristi kao bojicu, za fino i nežno senčenje obrva ili senčenje usana.

Igle sa oznakom F (flat/ravne), biće idealne za razne geometijske oblike koje želite da dobijete, ali se i one mogu koristiti za senčenje.

Igle sa oznakom M1 – Tkani magnum, pravi su izbor za senčenje i bojenje velikih površina. Njih posmatrajte kao markere. Pomoći će da brže, lakše i potpunije obojite ili osenčite veće površine kože.

Za još veće površine, još precizniji rad, tu su i najdeblji markeri, odnosno igle sa oznakom M2 – Složeni magnum. One će vam omogućiti da veće površine kože obradite za kraće vreme nego standardi Magnumi, jer se igla, zbog svog zakrivljenja, slobodnije kreće po koži. Brži rad i ušteda vremena!

I na kraju, RM (Okrugli magnum), koji će raditi sve što i ostali Magnumi, ali će biti pravi izor za delikatnije delove kože. Poseban ugao senčenja i nanošenja boje, koji Okrugli Magnum omogućava, razlog je zašto je ova vrsta igle omiljena mnogim umetnicima Trajne šminke.

vertix nano

Koje igle, i u kojim slučajevima, koristi i preporučuje Verica Blaško, otkrićemo u nekom od sledećih tekstova.

Ali pre toga, još jedna važna napomena!

Magnumi su perfektne alatke paravih majstora. Za rad sa njima treba vam znanje, iskustvo, vežba. Zato je obuka za trajnu šminku tako važna.

Kada jednom ovladate radom sa Magnumima, moći ćete da ih koristite čak i kao olovke. Ako iglu malo okrenete u stranu, ona će, pod datim uglom, moći da se koristi i za povlačenje linija.

Ali umetnici poput Verice, znaju kako postići idealan ugao pri radu. Jer, ako nemate dovoljno iskustva, može se desiti da oštetite kožu klijenta. Na primer, ako magnum ide pravo, a ne pod adekvatnim uglom, zabadaće se u kožu, a igla će poskakivati. To svakako ne želite. Zato magnum uvek treba povlačiti preko kože, bez guranja unapred.

O tome kako da znate da izaberete iglu u zavisnosti na tip kože, ili u zavisnosti od efekata koji želite da postignete kao i mnogo tome sličnom potražite svoje mesto za obuke trajne šminke, koje osmišljava, organizuje i vodi Verica Blaško …

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *