Umetnost Permanent makeup-a, ili trajne šminke, oduvek se ogledala je u finoj kombinaciji Vašeg talenta i odabiru prave opreme za uspešan rad. Tako vam za kvalitetno senčenje obrva, na primer, trebaju i odgovarajuće igle.

Ali izbor najbolje igle za trajnu šminku, često nije lak zadatak.

Odmah da raščistimo, najbolja igla za permanent make-up ne postoji,  već samo prava igla za pravi posao, idealna igla za konkretnu namenu. Jer neke su deblje, neke tanje, neke oštrije a neke prave drugačije oblike. Ali, kako ih pronaći? Kako prepoznati da je neka igla baš ona koju tražite?

Za početnike, ali i one iskusne, najveću tajnu čine oznake na iglama. Oznake se nekada prilično razlikuju, zavisno od proizvođača. Kao da svaka od njih krije neku tajnu…..

U svetu trajne šminke, zaista postoje mnoge tajne. A da i tajne ne bi bile trajne, bacićemo svetlo na jednu od većih – tačno značenje oznaka na iglama za trajnu šminku.

Jednom kada razumete oznake, biće vam mnogo lakše da se odlučite za neku iglu.

Krenimo redom.

Postoje 3 važne karakteristike igala za trajnu šminku, a to su prečnik, broj i konfiguracija, odnosno oblik. Oznake na iglama, predstavljaju upravo ove karakteristike.

Prečnik

Prva dva broja na pakovanju, označavaju prečnik igle za trajnu šminku. Dakle, ako je oznaka na pakovanju 1407RL, brojevi „14“ predstavljaju prečnik!

„14-ica“ je oznaka za veći prečnik igle za trajnu šminku i iznosi 0,40mm.

Pored „14-ice“, postoje i prečnici sa oznakom 12 (0,35mm), zatim 10 (0,30mm), pa onda 8 (0,25mm), i na kraju 6 (0,20mm).

Zašto je prečnik igle za trajnu šminku toliko važan?

Od njega zavisi protok mastila. Ako je prečnik uži, onda je i tok mastila finiji i bolje kontorlisan. Zato je prečnik #10 među popularnijima kod umetnika trajne šminke. Protok mastila je finiji nego kod igala većeg prečnika, a istovremeno manje ograničen nego kod igala manjeg prečnika, poput „6-ice“ ili „8-ice“.

 

Brojevi i grupe

Sledeća dva broja, u gore navedenoj oznaci 1407RL, odnose se na broj igala grupisanih zajedno. To znači da treći i četvrti redni broj, brojevi“07“, predstavljati broj igala zalepljenih za vrh šipke. U našem slučaju, radi se o 7 igala u grupi.

I najzad, dolazimo do oblika, u koji su igle u grupi postavljene. Oblik je vezan za poslednje dve oznake, RL.

Konfiguracija / Oblik

Dakle, oznake RL obeležavaju oblik koji formiraju zajedno grupisane igle. Tako RL (Round liner) zapravo znači da su igle grupisane u krug.

Oblik grupacije igala sugeriše kako će mastilo ući u kožu.

Osim RL (Round liner), oznake za kružnu formaciju igala, sretaćete se i sa drugačijim oznakama koje obeležavaju drugačije oblike grupisanja. Na primer:

RS – Okrugli Šejder (igle grupisane u labavu okruglu formaciju)

F – Ravan (igle grupisane u linijsku formaciju)

M1 – Tkani Magnum (igle grupisane u dva reda)

M2 – Složeni Magnum (igle grupisane u dva reda, ali čvrsto složene zajedno)

RM- Okrugli Magnum (igle grupisane u dva reda, ali raspoređene u krug)

I tako je misterija rešena!

Sve u svemu, iako na očigled zbunjujuće, zapravo je vrlo logično.

Pa da zaključimo šta oznake na pakovanjima igle za trajnu šminku zapravo znače:

Ako je oznaka na pakovanju igle za trajnu šminku 1407RL, to zapravo znači da je u pitanju igla prečnika #14, sa sedam igala , koje su grupisane u kružni oblik, odnosno kružnu formaciju.

14 – prečnik

07 -broj igala u grupi

RL – oblik grupe igala

Sada kada znate kako da prepoznate odgovarajuću iglu, ostaje da pređemo na ono glavno – kako se koriste igle za trajnu šminku, i šta ove igle tačno rade prilikom senčenja obrva ili senčenja usana, iscrtavanja dlačica aparatom, i ostalih tehnika Permanent makeup-a.

O tome, u narednom tekstu.

Ne propustite

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *